Monday, September 8, 2014

Zorgelijke ontwikkelingen in de zorg

De vakbond Abvakabo FNV komt in actie tegen de bezuinigingen van het kabinet in de zorg. Aanleiding is dat hierdoor nog eens tienduizenden mensen in de zorg hun baan verliezen.Volgens cijfers van de staatssecretaris hebben eerder al 40.000 mensen hun baan in de langdurige zorg en jeugdzorg verloren. Daarbij moeten volgens de FNV ook nog eens tienduizenden worden geteld van wie tijdelijke contracten niet zijn verlengd.

De regering wil meer dan 3 miljard euro bezuinigen op met name de langdurige zorg. Dit zou mogelijk zijn door mensen meer voor elkaar te laten zorgen (participatiemaatschappij) en door werk efficiƫnter te organiseren. De zorg is echter niet opeens minder nodig. De FNV en patientenorganisaties vinden de verwachtte efficiencyverbeteringen echter niet realistisch.

Als gevolg zullen tienduizenden mensen niet de zorg gaan krijgen die ze nodig hebben. We zien bij de wachtlijsten voor verzorgingshuizen dat er desnoods bureaucratische trucs worden verzonnen om mensen niet de zorg te geven die ze nodig hebben en zo de beoogde besparingen te realiseren. Dat er zo mensen onnodig overlijden om geld te besparen lijkt de politiek nog geen zorgen te baren.

No comments:

Post a Comment